Vo Veľkom Šariši budú bicykle pre handicapovaných

Vo veľkom Šariši sa myslí aj na zdravotne postihnutých. Preto tu bude požičovňa bicyklov aj pre túto skupinu obyvateľstva.

S nápadom požičiavať bicykle zdravotne postihnutým prišla zakladateľka občianskeho združenia Pomáhame, Mária Šárossyová. K dispozícii budú dva špeciálne bicykle. Táto služba ParaBikeSharing bude bezplatná. Veľký Šariš je tento rok Európskym mestečkom športu.

“Ako matka dvoch ťažko postihnutých detí sme hľadali možnosti ako spolu bicyklovať, ako spolu tráviť voľný čas. Na Slovensku som však takú službu nenašla a ani taký bicykel, ktorý by nám to umožnil,” prezradila pani Šárossyová.

Inšpirovala sa v Holandsku.

“Tam je to úplne bežné aj pre seniorov, pre zdravotne znevýhodnených. Zo zahraničia sme vďaka nadácii mohli priniesť dve špeciálne trojkolky, ktoré môžu využívať rodiny so svojim zdravotne znevýhodneným príbuzným,” povedala Šárossyová.

 Iniciatorka projektu Mária Šárossyová so svojou dcérou.

Kall: sme radi, že v meste máme službu aj pre zdravotne znevýhodnených

Občianske združenie Pomáhame prizvalo do spolupráce aj mesto Veľký Šariš a prevádzkovateľa bikesharingu v meste, spoločnosť Antik.

“A takto v spolupráci by sme chceli bezplatne spustiť túto službu pre handicapovaných v našom meste. Naše združenie poskytne špeciálne bicykle, mesto vyčlení priestor a zabezpečí prístrešok a prevádzkovateľ bikesharingu nám pomôže so sledovacím a zabezpečovacím systémom.

“V meste máme dobrú cyklotrasu. Dá sa ísť aj do Prešova, aj smerom do Šarišských Michalian. Náš cyklochodník je súčasťou projektu Eurovelo 11. Momentálne je však cyklochodník na Prešov uzatvorený kvôli zosuvu pôdy. Úsek sme monitorovali a podrobili geologickému posudzovaniu, či je ešte stále svah narušený, pretože sme tam aj naviezli takmer 1 000 ton lomového kameniva na to, aby sme stabilizovali jeho pätu,” informoval primátor mesta Veľký Šariš Viliam Kall, ktorý sa službe zdieľania bicyklov pre handicapovaných veľmi teší. “Sme veľmi radi, že sa našlo v meste občianske združenie, ktoré myslí aj na našich zdravotne postihnutých občanov,” zdôraznil Kall.

Bicykle budú dočasne uskladnené v priestoroch kina na Hlavnej ulici.

“Naše pracovníčky z oddelenia kultúry, športu a mládeže budú tieto špeciálne upravené bicykle požičiavať rodinám, ktoré o nich budú mať záujem,” povedala Mária Gáborová, vedúca oddelenia kultúry, športu a mládeže na Mestskom úrade vo Veľkom Šariši.

 Rodina Marcinová si tieto bicykle už vyskúšala a je z nich nadšená.

Špeciálne upravený bicykel

Najväčší problém bicyklovania pre ľudí so zdravotným znevýhodnením je, že sami nedokážu ovládať riadidlá, alebo pedále.

“Tento špeciálny bicykel je klasická trojkolka, ale v otočenom garde. To znamená, že dve kolesá sú vpredu a je použitá pre usadenie handicapovaného špeciálna sedačka, ktorá má svoje bezpečnostné systémy, pásy, poprípade opierku hlavy. Bicykle majú aj bezpečnostné prvky a elektrický pohon,” dodala Šárossyová.

Projekt podporila nadácia SPP. Táto služba bude v meste aktívna od 1. augusta.

Zdroj textu a foto: Veľkošarišan

POZRI TIEŽ:

Hrad Šariš

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 2,7 hektára.