V Prešove pribudne ďalší úsek EuroVela 11

V meste Prešov vzniká nový úsek medzinárodnej cyklotrasy Eurovelo 11. Naprieč celou metropolou Šariša tak onedlho bude prechádzadať táto cyklodiaľnica bez prerušenia. 

Nový úsek vzniká v lokalite Pod Wilec hôrkou, kde Slovenský vodohospodársky podnik zabezpečuje protipovodňové opatrenia na rieke Torysa. Úsek vznikajúcej časti cyklotrasy medzi Mestskou halou a Wilec hôrkou je dlhý približne 0,5 km a široký 3 m. Kryt cyklochodníka je z asfaltobetónu.

IMG-0104

Novybudovaný úsek pre cyklistov Pod Wilec hôrkou sa napája na už zrealizovanú lávku pre cyklistov, ktorá vedie ponad rieku Torysa. 

 Zdroj: Mesto Prešov

Súčasťou cyklochodníka budú tiež zábrany proti prejazdu osobných áut. 

IMG-0107

EuroVelo je sieť cyklistických komunikácií, ktoré spájajú významné európske destinácie v rámci celého kontinentu. Sieť sa buduje v Európe od roku 1993. Je tvorená 14 diaľkovými cyklotrasami a jej celková dĺžka po dokončení bude 70 000 km. Veľká časť, približne 45 000 km cyklotrás je už zrealizovaných, predovšetkým v západnej Európe.

Obce, cez ktoré EuroVelo 11 prechádza: Mníšek nad Popradom, Sulín, Malý Lipník, Legnava, Údol, Plavnica, Šambron, Bajerovce, Krásna Lúka, Šarišské Dravce, Torysa, Krivany, Lipany, Rožkovany, Jakubova Voľa, Červenica, Pečovská Nová Ves, Sabinov, Ražňany, Ostrovany, Šarišské Michaľany, Veľký Šariš, Prešov, Haniska.

Autor: František Baláž