Prešovský kraj hostil jazdcov svetovej cyklistiky

Prešovský kraj hostil na prelome apríla a mája medzinárodné cyklistické podujatie Karpatský pretek kuriérov. Na štart štvoretapového ročníka 2022 sa postavilo 110 jazdcov z dvadsiatich šiestich tímov štrnástich krajín. Tri jeho etapy prechádzali Prešovským krajom - okresmi Stará Ľubovňa a Poprad s finišom poslednej vo Vysokých Tatrách. Jedným z partnerov preteku bola aj prešovská župa. Podieľala sa na zabezpečení ubytovania pre jeho účastníkov i technického zázemia podujatia.

pretek

Profesionálne cyklistické preteky Karpatský pretek kuriérov určený pre mladých jazdcov do 23 rokov sa konal v dňoch 29. apríla až 3. mája v troch krajinách. A to už tradične v Poľsku, Maďarsku a na Slovensku na oficiálnej trase Budapest Csepel – Stará Ľubovňa – Piwniczna Zdrój – Niedzica Zapora – Poprad – Vysoké Tatry. Zúčastnili sa ho národné tímy z viacerých krajín - Ukrajiny, Poľska, Maďarska, Litvy, Rakúska, Českej republiky, Talianska, Dánska či Holandska a iných, vrátane Slovenského národného tímu a celkovo 13 slovenských jazdcov. Opäť sa zrealizoval s príznačným podtitulom Tu sa rodia hviezdy.

Organizáciu tohto ročníka podujatia podporil aj Prešovský samosprávny kraj ako jeden z jeho partnerov a zároveň hostiteľských regiónov preteku. Konkrétne zabezpečil ubytovanie a stravu pre jeho vyše 220 účastníkov v župnom Školskom internáte v Poprade a v Škole v prírode Detský raj v Tatranskej Lesnej. Zároveň sa podieľal na technickom zabezpečení akcie – parkovaní, servisu pre bicykle či elektrického pripojenia.

pretek-2

Pretek inak nazývaný aj Baby Giro, ktorý je zaradený do kategórie Medzinárodnej cyklistickej únie UCI Europe, odštartoval v piatok 29. apríla 2-kilometrovým prológom ulicami Budapešti. Následne sa na trase Vesprém – Stará Ľubovňa presunul na Slovensko, kde v sobotu 30.apríla pokračoval etapu so štartom na Námestí sv. Mikuláša v Starej Ľubovni a prechádzal napríklad obcami Šambron, Bajerovce, Krásna Lúka, Šarišské Dravce, Torysa i Brezovica s finišom v Plavnici.

Rovnako aj druhá 180 kilometrová etapa prebiehala v nedeľu 1. mája v staroľubovnianskom regióne. Na poľskú stranu sa na ďalší deň presunula v poradí tretia s celkovou dĺžkou 129 km a so štartom v Muszyne. Záver preteku sa uskutočnil 3. mája znovu na Slovensku, a to vo Vysokých Tatrách, kde bol konkrétne na trase Poprad - Spišská Sobota - Starý Smokovec - Vysoké Tatry naplánovaný jeho finiš so záverečným ceremoniálom víťazov.

Výsledková listina Karpatského preteku kuriérov 2022 je zverejnená na webovom sídle organizátora www.carpathianrace.eu.

pretek-3

Karpatský pretek kuriérov sa prvýkrát organizoval už v roku 1975. Medzi rokmi 2000 a 2009 nebol realizovaný, znovu ho oživili v roku 2009 cyklistický rozhodca Tomasz Wójcik z Tarnówa a prezident Malopoľskej cyklistickej federácie v Krakove Marek Kosicki. Pretek predstavuje alternatívu voči medzinárodným pretekom Girod´Italia, ktoré sa každoročne konajú na území Talianska a okrem vysokej športovej triedy je tiež prvkom propagácie myšlienky Karpatského dohovoru. Predošlé ročníky Karpatského preteku kuriérov sa spájajú s takými zvučnými menami svetovej cyklistiky ako je Tadej Pogačar či Attila Valter. Do budúcna chcú organizátori s pretekom zavítať aj do Českej republiky.

Zdroj textu a foto: Oddelenie komunikácie a propagácie