Z Nordkappu do Atén cez Prešovský kraj - To je EuroVelo 11.

Jedenásť krajín, šesť hlavných miest a 6 550 km. To všetko ponúka medzinárodná cyklotrasa EuroVelo 11, ktorej trasa prechádza naprieč celým východným Slovenskom. V Prešovskom kraji začína „Beast of East,“ ako tejto transeurópskej cyklistickej diaľnici hovoria.

 Ján Kováč

EuroVelo 11 má tiež prívlastok cyklotrasa pre všetkých, keďže jej výškový profil je navrhnutý tak, aby ju zvládli cyklisti všetkých vekových kategórií. Viaceré úseky na trase sú momentálne vo výstavbe. Táto cyklodiaľnica vedie v súčasnosti po vybudovaných úsekoch, po cestách III. triedy, poľných cestách a po tzv. obchádzkových trasách. Už teraz je však celý cyklochodník z Prešova až po Mníšek nad Popradom vyznačený cykloturistickým značením a informačnými tabuľami, ktoré zabezpečila Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Cyklisti tak pohodlne môžu prejsť celú trasu už počas tejto sezóny.

 Ján Kováč

Na cyklotrase alebo v jej blízkom okolí nájdete množstvo prírodných, historických a kultúrnych zaujímavostí, ktoré vám priblížia históriu a tradície Prešovského kraja. Čaká na vás pestrá ponuka prírodných unikátov, prameňov minerálnych vôd, miest s prekrásnym výhľadom, či múzeá a galérie.

 Ján Kováč

Navštíviť môžete napr. mesto Veľký Šariš a Hrad Šariš, ktorý patrí medzi najrozsiahlejšie hrady na Slovensku. Zaujímavou atrakciou v tomto meste je tiež nový cyklistický most prechádzajúci cez rieku Torysa, ktorý pripomína stredovekú stavbu. Oblúkovité, viac ako 14 metrov vysoké murované kamenné piliere v tvare hradných veží držia masívnu drevenú plochu, ktorá visí na reťaziach. Odtiaľto je už len na skok do metropoly Šariša, Prešova - mesta s bohatou minulosťou a dynamickou súčasnosťou. Na stránke www.eurovelo11.sk je pripravený kompletný itinerár, kde nájdete podrobnosti o všetkých turistických atrakciách v blízkosti cyklotrasy.

Logo Interreg