Spoznajte Prešovský kraj zo sedla bicykla – spoznajte cyklotrasu EuroVelo 11

Celoročne turisticky atraktívna oblasť s množstvom jedinečných cieľov pre návštevníkov. Aj takto jednoducho je možné charakterizovať Prešovský kraj, ktorého na západe zdobia najmenšie európske veľhory a na východe bukové pralesy.

Celé územie je navyše popretkávané cyklotrasami, ktoré vás prevedú množstvom turistických atrakcií. Kráľovnou všetkých cyklotrás je bezpochyby EuroVelo 11, ktorá vedie naprieč celým východným Slovenskom od severu na juh. Navyše, táto cyklodiaľnica prechádza v Prešovskom kraji popri viacerých významných prírodných a kultúrnych pamiatkach. Akých? 

 Ján Kováč

V blízkosti cyklochodníka EuroVelo 11 nájdete viacero hradov, na ktoré sa môžete pokochať zo sedla bicykla alebo na ne priamo vystúpať, keďže Hrad Plaveč, ako i Hrad Šariš sú prístupné cyklistom. Na Hrade Plaveč už dlhé roky prebieha komplexná obnova. Z predchádzajúceho obdobia sa zachovali zvyšky juhovýchodného muriva s kruhovou baštou a niekoľko múrov bývalej obytnej časti.  Z jeho najvyššie položeného miesta je prekrásny pohľad na údolie rieky Poprad a Ľubovniansky hrad. Trochu viac infraštruktúry ponúka ďalšia z cyklisticky prístupných pevností – Hrad Šariš, ktorý patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku.

 Ján Kováč

Ešte pred ním vás však určite zaujme špecifický hradný most prechádzajúci ponad rieku Torysa. Lávka Veľký Šariš bola postavená v dobovom štýle, na ktorom vás zaujmú viac ako 14 m vysoké murované kamenné piliere v tvare hradných veží. Ak sa radi kocháte na okolitú prírodu z výšky, určite sa na svojej cyklopúti zastavte na Rozhľadni na Čiernej kope, ktorá je situovaná nad obcou Krásna Lúka v pohorí Levočských vrchov. Ďalší pamätný fotozáber získate na Vyhliadke Balažka nad mestom Lipany. Z tohto masívu uvidíte napríklad ďalší hrad, tentokrát Hrad Kamenica.

Cyklotrasa EuroVelo 11 však ponúka oveľa viac zážitkov, ako starobylé hrady a pekné vyhliadky. Už teraz si na stránke www.eurovelo11.sk naplánujte cyklovýlet z Mníška nad Popradom cez poľskú Muszynu až do Prešova. Nechajte sa inšpirovať a objavte Prešovský kraj a poľské pohraničné územie na dvoch kolesách.

Logo Interreg